Odnosi s javnošću, mediji, image, itd.
PRO.PR @ HERMES
INDEX
Nema zapisa.
Brojač posjeta
17327
Blog - kolovoz 2007
četvrtak, kolovoz 23, 2007

U biti karizmatični ljudi su odlični komunikatori. No dobar komunikator ne mora biti i karizmatik. Neke od osobina karizmatičnih osoba su rječitost, izražena osobnost, sposobnost empatije,  emocionalna ekspresivnost, entuzijazam, vizionarstvo, samouvjerenost, itd. No, i da imate sve te osobine opet ne mora značiti da ste karizmatični. Karizmatičnost je osobina koja se individualno percipira. Ono što je za mene karizmatično ne mora biti karizmatično za Vas. I vice versa. Niti psiholozi nemaju jedinstven odgovor na porijeklo karizmatičnosti – da li je prirođena, da li se nauči ili je samo rezultat određenog trenutka i okolnosti. Ili je sve troje.
Ok, prije no što napišem nekoliko redaka kako povećati kvocijent karizmatičnosti kod klijenata ( sic itur ad astra - u slijedeća dva posta) želio bih nabrojati neke karizmatične osobe (izostavit ću trenutni domaći političko-gospodarsko-znanstveno-ostali establishment /iz praktičnih razloga jer nemam neki dobar primjer/ i nabrojat ću Vam nekoliko osoba iz čijih se života i biografija može dosta naučiti): Churchill, Napoleon, Ivana Orleanska, Robespierre, Lenjin, Tito, JFK, Castro, Rasputin, Eva Peron, Marilyn Monroe, Malcolm X, de Gaulle, Isus, Muhamed, Mojsije, ….ima ih podosta, dalje nastavite sami…

pro-pr @ 14:47 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, kolovoz 9, 2007

Što je uopće karizma? Da li se može naučiti?Zašto je važna? Da li neka organizacija može biti karizmatična? U slijedećih nekoliko postova probat ću Vam objasniti karizmu te njenu primjenu u odnosima s javnošću.
Za početak objasnimo termin karizma. Riječ karizma dolazi od grčke riječi khárisma što doslovno znači milost, nezasluženi dar te se počela rabiti u teološkim spisima. Hrvatski enciklopedijski rječnik pod prvim objašnjenjem koristi povjesno-teološko-kršćansko značenje nazasluženog spasa te potom djelovanje Božjeg Duha na pojedinog vjernika. Zatim kao nadnaravni dar Duha Svetoga podijeljen pojedincima radi obavljanja neke posebne zadaće ili službe u crkvenoj zajednici (dar proroštva, čudesa, govora i dr.) – ovo ću prilagoditi odnosima s javnošću pa ću, bez ikakve blasfemične namjere, postaviti pitanje da li OSJ/PR može zamijeniti Duha Svetoga te pomoći pojedincu ili organizaciji da postane karizmatičan? (odgovor je pozitivan ali ne u zamjeni Duha Svetoga već u stvaranju karizmatika prema društvenim mjerilima. Drugo objašnjenje HER je da je karizma osobina ili osobine koje čovjeka čine sposobnim da pridobije i druge za svoje ideje i da ih predvodi.


Nastavak slijedi...

pro-pr @ 10:00 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, kolovoz 3, 2007
pro-pr @ 09:00 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, kolovoz 2, 2007
pro-pr @ 08:00 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, kolovoz 1, 2007
pro-pr @ 08:00 |Komentiraj | Komentari: 0