Odnosi s javnošću, mediji, image, itd.
PRO.PR @ HERMES
INDEX
Nema zapisa.
Brojač posjeta
17327
Blog - srpanj 2007
utorak, srpanj 31, 2007
pro-pr @ 09:00 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, srpanj 30, 2007
pro-pr @ 09:10 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, srpanj 29, 2007
pro-pr @ 09:10 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, srpanj 28, 2007
pro-pr @ 09:00 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, srpanj 27, 2007
pro-pr @ 09:00 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, srpanj 26, 2007
pro-pr @ 09:00 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, srpanj 25, 2007
pro-pr @ 09:00 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, srpanj 24, 2007
pro-pr @ 09:00 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, srpanj 23, 2007
pro-pr @ 09:00 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, srpanj 20, 2007

Postoji tehnologija i znanje određenih profesionalaca koja mogu biti efikasno upotrebljena za rano upozoravanje odnosno pravovremeno reagiranje u slučaju kriza.I to kako interno (zaposlenici) tako i eksterno (dionici, poslovni partneri, mediji, uprava, okolina,etc.). Znači: NEMA VIŠE opravdane ISPRIKE kako se nije ništa moglo učiniti za pravovremenim i trenutnim obavještavanjem zainteresiranih strana.
Sustav ili sistem se može ciljano nadograđivati i usmjeravati prema svim stranama kako nitko ne bi bio uskraćen za pravovremenom i točnom informacijom te kako niti jedna od tih strana ne bi pretrpjela štetu.
Odgovorne osobe (direktori, predsjednici Uprava, djelatnici Vlade, ministarstava i lokalnih uprava, itd.) bi se mogli zapitati kakve oni veze i odgovornosti imaju prema mogućim kriznim situacijama i neadekvatnim ili nikakvim komunikacijskim prevencijama na iste. Odgovoriti im može svaki student prava (i to prve godine). Ako organizacija (odnosno osoba koja je odgovorna – direktor ili već prema internoj  hijerarhiji) ili pojedinac imaju pravnu odgovornost ili suodgovornost odgovarat će prema nadležnom zakonu ili propisu. Znači, ukoliko poduzmete sve moguće predradnje kako bi uklonili, smanjili ili pridonijeli smanjenju eventualne štete prema bilo kome vaša odgovornost se smanjuje odnosno uzima vam se kao olakotna okolnost. Kako pred nadležnim sudom tako i pred sudom javnosti. A potonji je najrigorozniji.


pro-pr @ 10:30 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, srpanj 19, 2007

Obzirno da tehnologije svakodnevno napreduju, prije zaključka ovotjedne teme, darujem Vam mali rječnik. Nadam se da će Vam pomoći. Btw. poradi vrlo siromašne literature na hrvatskom jeziku za krizne situacije i njene nikakve ažurnosti te prijevoda termina koji mogu biti smiješni termini su na engleskom jeziku. Hvala na razumijevanju.

BLAST EMAIL – oblik e-maila koji može biti odaslan do 1 milijun mailova u jednom satu
BLOG - znamo
CORPORATE WEB LOG  – nešto kao blog samo u svrhe tvrtke odnosno organizacije
DARK WEB SITE – komunikacijski portal organizacije spreman za instant upotrebu odnosno pojavljivanje na WEB-u sa već implementiranim sadržajem za pojedini oblik očekivane krize
INTRANET – znamo
MICROSITE – aka MINISITE aka WEBLET – odnosi se na posebnu web stranicu ili skupinu stranica koje služe kao pomoćne odnosno nadopunjavajuće glavnoj stranici
PODCAST -
je digitalna datoteka koja sadržava audio ili audio-video zapis koji se distribuira putem Interneta koristeći RSS tehnologiju, a namijenjen je gledanju (ili slušanju) na računalu, digitanom prijenosnom playeru
RSS - je kratica od "Really Simple Syndication" - to je format za distribuiranje i prikupljanje sadržaja na internetu, uključujući novine, magazine i blogove. Izdavači na internetu koriste RSS kanale kako bi jednostavno kreirali i distribuirali vijesti koje uključuju linkove, naslove i sažetke
SMS - znamo

STREAMING MEDIA -
mediji koji koriste tehniku kontinuiranog toka podataka:: zvučni i video zapisi koji se reproduciraju odmah nakon što su preuzeti na korisničkom sustavu
VLOGS – video WEB logovi, znači slično blogu samo što se baziraju na video a ne na tekstualnom materijalu 
VIDCAST ili VODCAST – termin korišten za online dostavu video materijala na zahtjev klijenta
WEB FEEDS – dozvoljavaju software programima za provjerom novosti na određenim WEB stranicama i/ili sadržajnim linkovima na WEB stranici(-ama). Korišteni su uglavnom od weblog zajednica kako bi podijelili najnovije unose, novosti pa čak i multimedijske datoteke
WEB SYNDICATION – oblik podjele u kojem je dio WEB stranice dostupan na korištenje ostalim stranicama


 

pro-pr @ 22:41 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, srpanj 18, 2007

Dobra priprema znači planiranje, stvaranje, isprobavanje odgovora na moguće krizu(e) te dobivanje potvrde od strane uprave i pravne službe za akcije vezane za rješavanje krize. Znači, potrebno je predvidjeti moguće krize. Za njih napraviti strategijske krizne planove, potrebno je upoznati osoblje sa načinom krizne komunikacije, isprobati na „lažnoj uzbuni“ funkcioniranje strategija(e). Vježbom do savršenstva. A to dalje znači pripremiti izjave, objave za medije, izraditi microsite ili mjesto na WEB stranici koje se može lako administrirati, provjeriti i aktualizirati adreme, pripremiti fotografije, sound-bite-ove, video priloge (naravno sve ovisi o industriji i o budžetu koji stoji na raspolaganju),…Tehnologija i know-how postoji. Iskoristite ga.

 

pro-pr @ 10:50 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, srpanj 17, 2007

Prošlo je vrijeme kada se izjava mogla dati za nekoliko sati pa čak i dan, dva kasnije. Dok se ne utvrde činjenice. U današnje doba to nije zadovoljavajuće. Nikako. Vrijeme za odgovor je ODMAH. Isprike naznačuju nepripremljenost i neprofesionalnost. Tehnika nam danas omogućava da odmah reagiramao:  pošaljemo mnogobrojne mail-ove, postavimo obavijest na web stranicu, postavimo micro-site, govornu poštu, vodimo konferencijske razgovore, blogove, forume,itd. (nji ćemo posebno prokomentirati). I to bilo gdje se mi nalazili. Na nama je ostalo samo da sve to pripremimo i organiziramo.
Znači, vrijeme se promijenilo. Danas mi „guramo“ izjave i komentare a ne čekamo da zainteresirane javnosti to doznaju sa TV-a, radiopostaja ili novina. Ne smijemo dozvoliti da novinari poluinformacijama ili nepoznavanjem tematike naruše ili unište ugled organizacije ili pojedinca. Mi imamo prednost da damo službenu i pravovaljanu informaciju i izjavu – i to sve vrlo,vrlo brzo. Imamo mogućnost da smirimo javnosti i tako maksimalno smanjimo eventualne štete.

pro-pr @ 11:52 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, srpanj 16, 2007

Kriza, to već i vrapci znaju, može izbiti u svakom trenutku u svakom obliku. Nitko nije imun na bar neku vrstu krize, bilo organizacija ili pojedinac. U ovo vrijeme organizaciju ili pojedinca (kojem su potrebni planovi za krizne OSJ) ukoliko iste nemaju pripremljene i/ili ugovore sa agencijom za OSJ možemo s punim pravom nazvati neprofesionalnima i neodgovornima. Zašto? Prvenstveno zbog odnosa prema klijentima, odnosa prema okolici i okolišu, odnosa prema poslovnim partnerima,itd. Danas u Hrvatskoj posluje podosta kvalitetnih agencija sa kvalitetnim osobljem te se može vrlo povoljno dogovoriti aranžman sa njima. I svi mirno spavaju. Ali ne, ljepše je uštedjet pokoju kunicu a kad zagusti – račun je,zapravo, računi su – veliki. Zašto računi? Jedan se ispostavlja za uslugu agencije, jedan je „naplata“ računa u javnosti, jedan je „naplata“ narušenog poslovnog ugleda, jedan je „sječa“ glava, pa dolaze mogući sudski sporovi sa mogućim isplatama šteta,itd. Ima toga podosta. A sve se moglo minimizirati. Ne manipulirati kako nekolicina misli za poslove kriznog (i općenito) OSJ-a već umanjiti negativne učinke pravilnim postupanjem u određenoj/-im situaciji/-ama.
E sad, kroz ovaj tjedan ću probati objasniti neke cost effective alate kriznog OSJ-a. Nadam se da će Vam biti interesantno.

pro-pr @ 10:30 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, srpanj 9, 2007
Pod upravljanjem vijestima podrazumijevamo pokušaj kontrole pojedinca i/ili organizacije informacija ili novosti prema medijima. To može uključivati Objavu za medije pod embargom, održavanje konferencije za medije u neadekvatno vrijeme ili objavljivanje informacije ili novosti kad neka druga informacija ili novost dominira i odvlači pažnju medijima. Upravljanje vijestima ima često negativnu konotaciju i često se povezuje sa spin-om. No, ona je u profesionalnom životu nerijetka.
Stati na vijest je izraz koji se koristi kad se želi suziti interes za vijest do one veličine koja odgovara nosiocu vijesti.
pro-pr @ 16:39 |Komentiraj | Komentari: 0